Kartanolla kuiskittua muutettiin Ronttoseksi. Miksi ?  

Ronttonen kuvaa sitä kenkämäistä resua kuivuutta paremmin

kuin Kartanolla kuiskittua. Kaikki ei ollut aina kuiskittua vaan 

vakavasti otettavien pletkujen kirjottamia juttuja. Ei oo vieläkään 

taksa neuvottelut maalisa. Tästä lähin tämä on seurraavat jutut 

Ronttosen nimellä. Tänne  voitte  lähettää lopussa olevalla 

ilmotus jutulla asioita, mitä mieleen tulee. Jonkinmoinen Sensuuri

 on kuiteski olemassa.  Alusta asti Ajattelija on pyrkinyt pitämään 

erillään voimasanat ja ja moraalia koskevat erikoisuudet. Ei kuitenkaan

 lillukan varsia aleta katkoa. Kesä on kohta puolivälissä, jussi on juhlittu 

ja kesälomat alkaa painaa päälle. Ei souvella tai onkita sepalus auki. 
Käypi muuten  kohta jotta emännät sanoo "ei naarata".

Ilosta ja hupista kesää kaikille Terv Ajattelija (toisinaan)


Nautitaan Kesästä

Poikkeuksellisen runsaasti hyttysiä

Sen sijaan juhannuksena säätyyppi muuttuu epävakaisempaan suuntaan ja keskikesän juhlahumua voi säestää myös reippaat sadekuurot.

- Pallogrillaajat eivät tunnetusti pienistä hätkähdä, mutta teltassa yöpyjille suosittelen sadekatoksen virittämistä leirin ympärille. Ja ei niistä vaihtosukistakaan varmasti haittaa ole.

Komea ja kesäinen kesä jatkuu myös koko heinäkuun. Vain ajoittaiset ukkoskuurot ja astetta rivakammat tuulet uhkaavat keskeyttää lomanviettäjien rantajuhlia, mutta muuten Unto Riihiluoma ennustaa kesän olevan yksi parhaimmista pitkiin aikoihin.

- Ja sen verran ovat kuuset kantaneet myös käpyjä, että kesästä tulee hyvin viljava. Toki tämän suven vakiovieraisiin kuuluvat myös hyttyset, joiden määrä on nyt poikkeuksellisen runsaslukuinen. Mutta, muuten tuleva suvi on ainakin sään puolesta todella komea, sääprofeetta Riihiluoma ennustaa toiveikkaana.

Siis aurinkoa, lämmintä ja paljon hyttysiä. Niistä on rakennettu ensi kesän sääkartta!

Sää profeetta unto riihiluoma


Kirkkourut soi!

Naapuri pitäjän kirkosa , Tule oleemaan sellanen jos oikein ymmärsin urku piennaali. Paikalline Säveltäjä on ihan itekseen käyny soittelemassa pitäjän uruilla, samalla säveltää tai niinku jotkin asiantuntijat muka sano säheltäny jonkinmoisen urku teoksen.. kanta esitys on kuulema tulevana suvena kunhan säveltäjä pääseelom,lle jostakin mishikani hoitolaitoksesta pohjanmaalta. Ottanu voimille tuo ssäheltäminen.. Mielenkiinnolla ootamme sähellyksen ensi esitystä. Viranomaisetkin jo varautuneet tulevaan tapahtumaan.  Ilmoittelemme isosti kun päivämäärä selviää, ehkä nkuitenkin ennen säveltäjää.

Kulttuuri toimittaja Piipero


Viikon vinksahduksia vierailta ja tututuilta

Lähin kirjottaamaan jotta se teiän katti käy etelleen meiän nurkissa mouruamassa yö kauet. Ensi oli teiän junjorit, nyt kolli vuorostaan. Etkös hyvä naapuri sais sitä narun nokkaan. 

Tiiät kuka


Nuo rekka-autot ajeloo meiän tien ohi kilometrin päässtä, huuattaen renkaita, eikö niitä vois ajattaa jotain toista kautta, ettei tuo melu kuuluvisi alvariinsa, kukat tärisee pöyällä, voi olla että tärisee emänän laulusta.

Metäsä asuja 


Ainane laulu noista onko pölyä tielä vai ei, kyllähä sitä on, jos ei turhaa kulettais ei pölisis niin paljo, Pitäkää ne pyykit pois tien varelta.. Pakko se sian sonta on sinne pelolle viiä. Kelpaa se isänän läskiä veellä ja valitella. Possumies


Juhannusta vietettiin alun perin vuoden pisimpänä päivänä, mutta katolinen kirkko siirsi juhlapäivän 400-luvun alkupuolella kesäkuun 24. päivään ja nimesi sen puoli vuotta ennen joulua syntyneen Johannes Kastajan syntymäpäiväksi.


Mussiikkia Meiltä ja muualalta

maailma kuulu ainakin jos ei koko maailma nii ainakin tämän maan jos ei ihan tämänkään maan niin pitäjässä jotkut tietävät Mäkisen Eetu ja se eukon Ritun. Suuri meiän kylää kohannut kulturelli teko.  Merkittäväki. Ovat julkasseet oman kappaleen Kasetille, ei kuulema ollu varaa ostaa iha uutta cd levyä, ja ois ollu kova homma polttaa siihe raitoja. Olivatten saanet naapurin ukolta vanhan kasettimankan ja sillä nauhottaneet päälle jonkun emmerek pumppernikkelin  kasetin päälle muutami piisejä. Vekan tiskin aluset on ponsoroinu vanhoja kaseteja Ovat saaneet kakkospesän avulla nauhoitettua löydetyille kaseteille muutamia kappaleita myytäväksi.. Oma levyyhtiö  levyyhtiö suurenmaailman tyyliin myy nuita kasetteja 5 kappelehintaan. Tilauksia voi tuua kartanon postilaatikkoon tai suoraan Remä-Levy-yhtiön kontorille Eetulle ja Ritulle..

Ootamme jo innolla levyjulkkareita KUPARISE kuppilassa


Koivunoksien juhannusperinne liittyy vahvasti karjanhoitokulttuuriin. Suomalaisen kirjallisuuden seuran mukaan paimenet ovat aikoinaan koristelleet juhannuksena myös lehmiä, koska koivunoksien on uskottu taanneen karjaonnen ja maidonsaannin. 
Viikon kuvaJonninmoista liikuntaa

Kesä sateet saivat  paikallisen jalkapalloseuran,ottelun  näyttämään melkein, uimakilpailuilta.. Tiuka matsi käytiin naapuripitäjän  seuraa tursasta vastaan..Ensimmäisessä erässä tursas teki aloitus maalin jo 5 minuutin pelin jälkeen jolloin paikallinen seura luteet olivat ikäänkuin täit tervassa, johtuen sateen aiheuttamasta märästä kentästä. Seuraavat ajat peli kulki  luteiden puoli päässä lähes ensimmäisen erän ajan. Loppupuolella peliä luteet sai tilaisuutensa yrittää vielä tasoitusta.   

Toinen erä jo alkoi pirteämmissä merkeissä, Tursas pääsi niskanpäälle, kirjaimellisesti kun Keskikentän pelin tekijä kompastui, Luteen numero 5 Mähösen päälle..Mähönen sai tilanteesta rankkarin. Pilkusta innostuneena Mähönen innostui solmimaan kengän nauhat.. Kompastuessaan jalkoihinsa Mähönen vahingossa potkaisi pallon enen aikojaan. ohi maalin.. Peli päättyi lopulta  2-0 tursaksen voittoon.

Rontti Riipinen 


Jottai suuhun pantavaa

Lohisoppaa

Tänään rustataan lax suppea. Pistän tarvittavat ainrekset ensin:

Perunoita kuori juttuja tai peruna sipulisekoitus pussi.

Vettä, saa useimmin hanasta suoraan. Lohta , kirjo- tai merilohi pala

Kermaa,ite käytän nykyään purkillisen pippuri ja sipulikermaa
Kylmäsavulohta. Tilli tuore tai kuiva sydeemi.

Mielen mukkaa porkkanaa ja sipulia.Ite tyrkkään vaan sipulin,

jos mahollista pannaa ruohosipulia.Ennen kauppaa haetaan tärkeä aineosa valkoviini, jos ei pääse sellaiseen kauppaan olutkin käy..

 Kolmen litran kattilaan kun laittaa hiuka vettä, Tässä vaiheessa on hyvä maistaa se valkoviini että on tuoretta, JOs ei oo

aukasee yhen keltasen kuohahtavan maustepullon ja maistelee sitä

Kuoritut potut pilkotaan noin sentin kuutioiksi tai sitten pussista peruna sipuli- sekotusta. Kiehumaan Hetken päästä voipi laittaa jos haluaa kuullotetut  sipulit ja ( porkanat) sekaan.. Täsäs vaiheessa on hyvä laittaa valkoviinmi keittoon. Parhaiten onnistuu kun laskee kauhan keiton pinnalle, kaataa viinin kauhaan, maistaa että on hyvää, ja juo pois, varoa ettei viini mee keittoon. Emäntä luulee että laitoit sen sinne. Lohi pilkotaan ja lisätään tillin kera keittoo. Pienen tovin jälkeen taas lisätään valkoviiiniä samalla lailla kuin edellisellä kerralla,

nyt voi huomata että tarvii kaksi kauhallista. Kermat voi laittaa tässä vaiheessa,En laita pippuria kun tuossa kermassa on aika runsas ja täyteläinen maku.

ei kannata maistaa niinmku viiniä.. Kaikki alkaa olla valmista niin pilkotaan pienitäänpalasiksi kylmäsavulohi ja tujahutetaan keittoon. Päälle nokare voita tuoretta tai kuivaa tilliä. Loppusilaus valkoviinillä, samoin kuin aikaisemminkin jos sitä on jäljellä.

Lisukkeeksi tarjoisin jos jäljellä on tai on ollu viisas ja ostanu koko lekkerin valkoviiniä, ruisleipää voita. Unohtakaa maito ja piimä. Olut käy jos muuta ei ole..


Juhannus on valon ja keskikesän juhla, jota vietetään kesäkuussa kesäpäivänseisauksen tienoilla. Suomessa juhannus on yöttömän yön juhla, kun pohjoisen napapiirin pohjoispuolella aurinko ei laske lainkaan kesäpäivänseisauksena. 


Seuraava Ronttonen 08.07

Jotain iloa.

Jussina hauskaa pitää olla, täydellisesti nollata koko polla.

Se olikin helppo juttu, samanlaisia kun on jokainen tuttu.

Jos sattuu olemaan lämmin, turha päällä on talvi nuttu 

Useita kesiä  sateessa vietetty, Aurinkoa ei näy se etu oli ei vieraitakaan käy.. Yksin on saanut oluet juoda, ei oo tarvinnu korikaupalla tuoda. 

Tänä jussina kaikki on toisi, minä poika vaan loisin, toiset saa

 työt tehä, 

"Kun juhannusyönä juo itsensä kaatokänniin, soutaa järvelle ja nousee sepalus auki seisomaan veneen reunalle, voi rannalla nähdä tulevan leskensä." 

Ajattelija oli ostamassa kaupasta juhannusjuomia ja nosti hihnalle 23 pulloa kaljaa sekä yhden appelsiinilimonadin.

- Tässä on 23 kaljaa ja 1 appelsiinilimonadi? ihmetteli kassa.

- Niin. Vaimoni on aivan hulluna appelsiinilimonadiin.

Flag Counter