Syksyn juhlia.

syksyinen ilma istujaa haittaa (harvoin istun). Kovin on hiljaista kartanolla täällä. Pitää istua flanellipaita päällä. Tamma lähti naapuri niityltä, talven viettoon. Eipähän naureskele täällä. Usein pito olla loimi kaikella säällä. Hyvin me juttuun tultiin, usein vein sen lannassa kasvatettuja porkkanoita. Nyt pitäisi pikkuhiljaa alkaa klapeja sisälle kantaa, mukavasti kakluunit lämpöä antaa. Illan hämästyessä suunniteltiin pikku syys juhlat. satokaucden päätös.
Olihan ruukku mansikat kaikki syöty, mitään jääny yli ei myyty. Pensas mustikatkin paleltu viime talvena , tarvinnut kerätä niitäkään. Naapurin Toni käyny järvellä, pisti rapumertoja järvee, suurikin rapumies. Ulla souti ja huopas Toni heitteli ympäri järvee mertoja jodlaten samaten useita kertoja Oli niin rapumiestä. Muorin kanssa sitä katellessa mietittiin jotain on pielesä. Selvishän asia kun mertoja lähettiin kerään, siinä vaiheessa Tonikin alko herään. Ois merroissa pitäny jokin merkki olla, mistä kerätä, turha niitä nyt on perätä.
Jos järvellä tulee mertoja vastaan, viekää äkkiä kierrätykseen, ravut saatte tieten syyä. Ei kannata myyä, rapuja meinaan, voi olla vanhoja, ehkä miettisin syömistäkin, ne saattaa äkkiä vattataudin lyyä.Juhlat piettiin ilman rapuja, Toni toi rillimakkaraa, ulla oli paistanu jotakin kakkaraa, ei tienny nimee, ulkolaisesta lehestä ohjeen otti, aineita oli joutrunu arvaamaan. Hyväks kehuttiin, tiiä mikä koiralle tuli kun pöyän alta läks ulisten, vatta kuralla, onneks en syönny.
Muorikin herkut pöytäänn rahtas, rillimakkaraa montaa merkkii, kauppias oli antanu päiväys yli. Niillä täyttyi vatsa ja syli. Jokaisen piti jotain tuua, oli jäänyt yli palautusjuomaa oivaa, soittelin eilen Toni vieläkin Ullaa hoivaa. Juhliin toin muutakin, iskin pöytään jätti kortin, tempasin esiin monen sortin lettu pinon. Yhtä vino ,olikohan pisan torni.Letut tein vanhan muistin mukaan, viime kuussa kun aikaa oli runsaasti.Suotuisaa aikaa ootellen hain ne esiin, olinhan hyvin pakattuna järven vesiin. Pakettia aukoessa vettä tuli hiukan, näin muorin katseen tiukan.Yhtenä taikina mössönä koko pino ennen niin kauhian vino, Toni lettumössöä lusikalla kauho, välillä hilloa sekaan jauho. Kehu hyviks, onneks juoma vieny makuaístinkin , varmaan myös näön. Yhessä toettiin juhlat onnistu yli ootosten. Ykskään lamppu ei ollu savunnu, ruokaa oli riittämiin niitä rillimakkaroita monta kiloo tuomaan juhlaan tähän iloo.
Ens vuonna muista päätä puistan jos joku ehdottaakin Rapujuhlii antaa tonin viedä merrat, puhumattakaan rillimakkaroista joita kotiin muori toi monet kerrat.