Kulturellia

Kulttuuri on aina ollut lähellä turkakkeen pitäjää ja sen väestöä. Monenmoista sahan vinguttajaa kurkun avaaja enkä tarkota Reiskaa joka työkseen aukoo kurkkuja keittiöllä. Löytyy runonlausujia varsinkin yöaikaan kuppilan sulkeutuessa jos joku tuntee olevansa maailman paras vitsiniekka tai Turhalan pavarotti.
Kunta on kuiteski tunnettu keskiyön piennaalista, hiljasuuden retretistä.
Piennaali on pidetty yleensä ajattelijan pihapiirissä heinäkuisena öinä lähes pimeydessä. Kuulla voi hiljasuutta sirkkojen soittoa. Naapuruston Sikalan sirkka on suljettu navetan ylisille ettei rämpytä magnetofonia liiaksi. Hiljaisuus on usein käsin kosketeltava. Tuolien väli on koitettu pitää suurena ettei kukaan innostu pimeässä liikaa koskettelemaan. Piennnalen ohjeissa lukee ettei enne tilaisuutta syyä raskaasti välttääkseen sivuääniä joita saattaa tulla perätuupan törähdyksinä kesken hiljasuuden. Jos on tyyntä voi tuoksukin olla muutakin kuin tuvan muorin syrreeneistä..
Hotareita kärkkäreitä ja ykköstä on tilaisuudessa myynnissä. Ja koska ei oo olut oikeuksia ajattelija myy nakkeja 10 kpl pakkauksina ja antaa yhen keppanan kaupantekijöinä 10 € hintaan. Parhaat on ostanu 100 nakkia ja saanet koko mäyräkoiran kaupatekijäisinä ikkääkui lahjana.
Onpa käyny niinkin jotta nakit on jääny kattilaan ja koira häipynyt illan pimentoon.
Tämä piennaali on kovin suosittu. Moni tykkää olla hiljasuuvessa ja ostaa saunailtaan niitä nakeja.
Taite näyttelyitä kunnassa on kesäsi parikin kappaletta. Koululaisten töitä on näytillä heti koulujen suljetussa. Joittekin vanhempien toimesta muutamia töitä ei oo ollu esillä niitten arkaluontosuuten vuoksi. Vaikk ite en ymmärrä mitä pahaa näisä kirkkoveneissä oikein on.Uskonnollisia sympoleja kun ovat, tieten tämä tasa arvo sen tekee. Sillee valistunutta väkeä tää meidän väki on.

Toinen näyttelyitä on kansa tämä nuorison harrastama taide maalaus pitkin seiniä ja misä nyt tilaa on. Kunnan siivous henkilöstö käy alvariinsa ihastelemassa nuorison aikaan saannoksia. Pitäjän monet puurakenteiset tönöt on saaneet olla ilman näitä kulturellisesti merkittäviä teoksia. Nuorisossa on tosissaan tulevaisuus. Läänintaiteilijamme Kustu M. Alati sanoikin juuri pienessä yhteisessä palaverissä miten saataisiin tämä äkillinen Taite innostuminen laantumaan jotta " nuorille joile on noussut päähän muukin kuin keltanen neste jahva olis hyvä opettaa muutakin kuin yksinäistä työskentelyä esim ryhmätyötä rätit ja luutit käteen hankaamaan töherryksiään, ilman mitään painepesureita."